Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Scrappy polswarmers

Ik hou van restjesprojecten. Ik haakte een lekkere sjaal van allemaal ministrengetjes merinowol. En daar bleven allemaal minibolletjes van over... Hoe leuk is het deze restjes te verwerken in een project?
Ik bedacht de scrappy polswarmers. Toffe polswarmers om je handen warm te houden bijvoorbeeld tijdens een boswandeling, waarbij je wel je vingers vrij hebt. Superhandig als je tussendoor foto's wilt maken, of mooie schatten wilt verzamelen. 
Als ik 2 dezelfde werkjes moet haken, bijvoorbeeld bij sokken of handschoenen, dan wil het nog wel eens gebeuren dat ik mezelf echt moet motiveren om nummer 2 te maken... Goede training om wilskracht en doorzettingsvermogen te testen, maar niet altijd even leuk. Het leuke aan deze polswarmers is dat ze niet hetzelfde zijn... Ik haakte de kleuren willekeurig en bij beide polswarmers anders. Dat maakt het toch leuk om te maken!Benodigdheden:

- restjes merinowol en sokkenwol (fingering weight), ik gebruikte ministrengen merinowol van Wol met Verve en Vicki Brown Design en verschillende kleuren Jawoll van Lang Yarns
- haaknaald 3
- schaartje
- stopnaald
Werkwijze:

- Zet een ketting van 50 lossen op en sluit tot een ring met een halve vaste. Ik gebruikte hiervoor Jawoll, kleurnummer 95. Met deze kleur haak je de boord en het bovenste randje. 
- Haak een stokje in iedere losse. Sluit met een halve vaste.
- Haak 3 toeren met ribbels, door om en om reliëfstokjes voor en achter te haken. Sluit iedere toer met een halve vaste.
- Hecht een willekeurig kleurtje aan en haak in ieder reliëf stokje een half stokje. Vanaf hier sluit je de toeren niet meer met een halve vaste, maar haak je door spiraalsgewijs. Haak totdat je 17 centimeter hebt gehaakt. Wissel willekeurig van kleur en haak de streepjes in willekeurige breedte, bijvoorbeeld de ene keer na 1 toer en de nadere keer na 3. Het is juist leuk hier wat mee te spelen en dit te laten komen zoals het komt (go with the flow!).
- Na 17 centimeter haak je het duimgat. Dit doe je door 10 lossen te haken en 10 steken over te slaan. Daarna haak je weer halve stokjes in een spiraal. Om de lossen haak je halve stokjes. 
- Haak na het duimgat nog 4 centimeter halve stokjes. 
- Haak een toer met vasten in dezelfde kleur als je boord, sluit met een halve vaste. 
- Haak een toer in kreeftensteek, sluit met een halve vaste en hecht je draadjes weg

Haak zo nog een polswarmer. 


#scrappypolswarmers