Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Hoofdband met twist

Deze fijne hoofdband houdt je voorhoofd en oren lekker warm op koude dagen. Ik draag mijn haar graag in een knot en dan is een muts niet handig... Een hoofdband is dan ideaal en noodzaak op de fiets in de vrieskou.


De combinatie van steken, geeft een mooie structuur. De twist bovenop zorgt een tof effect. 


Ik haakte de bordeauxrode met een wolletje gevonden bij de kringloop. Prachtige wol, voor maar 25 cent per bolletje. Dat kon ik natuurlijk niet laten liggen! Een ideaal project voor losse bolletjes wol, die je nog hebt liggen. 


Benodigdheden:

- een mooi, warm wolletje, ik gebruikte: Moorlands Farm, Pedigree Ryeland wool, double knit, in de kleur Hawthorn      (50 gram)
- bijpassende haaknaald, ik gebruikte: haaknaald 4,5
- schaartje
-stopnaald

Werkwijze:

- Haak een ketting van lossen, passend om je hoofd. Houdt ruim aan, de steken zorgen voor een dichte lap. Zorg ervoor dat het een oneven aantal is. Ik haakte 73 lossen.
- Sla de eerste 2 steken over en haak om en om een half stokje en een halve vaste.
- Keer je werk, haak een keerlosse. Haak nu om en om een halve vaste en een half stokje. In het halve stokje van vorige toer haak je dus een halve vaste en in de halve vaste van vorige toer een half stokje. 
- Keer je werk, haak 2 keerlossen. Haak nu weer om en om een half stokje en een halve vaste.
- Herhaal dit tot je de gewenste breedte van de hoofdband hebt gehaakt. Ik haakte 18 toeren.
- Hecht je draden af.
- Vouw je band dubbel in de lengte, tot een lange smalle lap. Leg de uiteindes in elkaar, om en om. Je hebt als het ware 2 u-tjes die je in elkaar legt, met de gesloten kanten aan de buitenkant.
- Naai de 4 lagen op elkaar.
- Hecht je draadjes netjes af en draai je werk binnenste buiten.


Tip: Hang aan een steekmarkeerder aan de kant waar je begint met een half stokje. Dan hoef je daar niet meer over na te denken en weet je dat je start met 2 keerlossen en een half stokje.Op de foto rechts draag ik een variant gehaakt met Durable Chunky, in de kleur Pebble.

 


#hoofdbandmettwist