Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Solar dye

Een leuke én duurzame manier van natuurlijk verven is de solar dye.... Een ideaal verfproject voor de zomer. De zon zorgt namelijk voor de warmte die nodig is voor de hechting van de verf. Het vraagt wat geduld, maar het resultaat mag er wezen!

Benodigdheden:
- Voorgebeitste wol (ik beitste voor met aluin en gebruikte een streng Texelse schapenwol van 100 gram, sokwol extra brandingwit, 75 % lamswol en 25 % polyamide)
- Materiaal om mee te verven 
- Water
- Een grote, afsluitbare, glazen pot of weckpot
- Een zonnige week
- Geduld

Zo ging ik te werk:

Ik legde een handje vol meekrap op de bodem van de pot. Daar ging de wol bovenop. Tussen de wol propte ik een bosje vrouwenmantelbloemen, die ik plukte uit de tuin. Bovenop de wol plaatste ik de schillen en een pit van een avocado. Vul de pot met water en doe het deksel dicht. Plaats het op een zonnige plek. Ik liet de pot anderhalve week in de zon staan. Spoel de wol goed uit en bewonder het resultaat. 

Mijn streng is licht gemêleerd geworden, pastel oranje /perzikachtig. Met oranje vlekjes waar de wol direct contact heeft gehad met de meekrap. Op de plek waar de Vrouwenmantel zat, zie je geel-groene spikkels. Een leuk experiment, dat zeker voor herhaling vatbaar is.  


- Dit bericht is in samenwerking met het Wolhuis in Rijssen gemaakt -