Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Rozemarijn


Benodigdheden:

* Wol ( ik gebruikte een streng Lang Yarns RAW #11, oa verkrijgbaar bij het Wolhuis)

* Aluin (15 % van het gewicht van het te verven materiaal, dus 15 gram in mijn geval)

* Pan

* Weegschaal

* Water

* Pollepel

* Bolzeef of vergiet

* Eucalan

* Flinke bos rozemarijn


In onze tuin groeien heerlijk geurende kruiden, zoals salie, tijm, munt en rozemarijn. Onze salie en rozemarijn waren flink gegroeid en aan een snoeibeurt toe. Ik bewaarde de takken en was benieuwd welke kleur het zou geven als ik er wol mee zou verven. 

De salie vond ik een teleurstellende kleur, ik had gelezen dat het een mooie groen/grijstint kan opleveren als je er ijzer aan toevoegt, maar bij mij bleef het proefbad een flets geel kleurtje. Ik gooide het weg en probeerde een nieuw verfbad met rozemarijn. De takken knipte ik in iets handzamer stukjes en mikte ik in een grote aluminium pan (het schijnt dat zelfs de keuze voor het materiaal van je pan invloed heeft op de kleur). Ik liet het een tijd pruttelen, zette het vuur uit en liet het daarna nog een hele dag trekken. Het verfbad was op dat moment geel/ bruinig....Daarna zette ik het vuur nogmaals aan en vergat dat ik dat had gedaan. Ik rook een heerlijke rozemarijngeur in huis en bedacht ineens weer dat ik een pannetje op het vuur had staan... Verrast zag ik dat het een dieppaars /bruinachtige kleur had gekregen. Interessant! Ik besloot een proeflapje in het verfbad te doen. Een lapje katoen, dat al heel lang in de schuur lag. Ik weet niet meer zeker of ik het voor gebeitst heb, denk het wel, zal dan met soja zijn geweest (Rebecca Desnos beschrijft op haar website uitgebreid het voorbereiden van stof met soja, zoals hier ). Maar wauw, een vergrijsde paarstint komt er tevoorschijn! Wat tof en verrassend!
Tevreden over de kleur besluit ik de streng wol (voorbereid op de gebruikelijke manier, met wassen en voorbeitsen met aluin) in het gezeefde verfbad te doen. Grappig genoeg wordt deze een hele andere kleur... Een lichte, vergrijsde geel. Interessant! 


Alhoewel het niet de kleur is die ik verwachtte na het proeflapje, ben ik heel erg tevreden over dit verfbad. Het is naast avocado denk ik een nieuwe favoriet! Bijzonder he, hoe een zelfde verfbad zulke verschillende kleuren heeft opgeleverd....

- Dit bericht is opgesteld in samenwerking met het Wolhuis -