Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Meekrap


Meekrap wordt al heel lang gebruikt als verfmiddel. In de wortels vindt je de oranje- rode kleurstof. Ik was erg nieuwsgierig om met dit materiaal aan de slag te gaan. 

Benodigdheden:
* 2 strengen wol (Texelse Schapenwol, de Noordkroon, 100% scheerwol)
* Aluin (10 % van het gewicht van het te verven materiaal)
* Pan
* Weegschaal
* Water
* Pollepel
* Bolzeef of vergiet
* Eucalan
* Stukjes Meekrapwortel (50% van het gewicht van het te verven materiaal, ik ging uit van 1 streng en gebruikte 50 gram meekrap)
*  Glazen potje
* Organza zakjeWas de wol in een handwarm sopje met Eucalan (of een ander neutraal wolwasmiddel, het voordeel van Eucalan is dat je het niet uit hoeft te spoelen).
Om de kleur goed te laten pakken en kleurvast te maken, beitste ik de wol voor. Los de aluin op in een klein glazen potje met kokend water. Zo kun je goed zien of alle aluin in opgelost. Doe dit in een grote pan vol water, voeg het materiaal wat je wilt verven toe en zet dit op het vuur. Laat het voor ongeveer anderhalf uur zachtjes pruttelen. Let op dat het niet gaat koken, want dan heb je kans dat je wol hard word of gaat vervilten. 


De afgewogen meekrap deed ik in een organza-zakje en liet ik 24 uur voorweken in een bakje met water.
Vul een grote pan met water en doe het gekleurde Meekrap-water en het zakje met Meekrap in de pan. Zet op het vuur een laat een uur heel rustig pruttelen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog wordt, want dan zal het verfbad bruin kleuren. Na een uurtje zette ik het vuur uit en liet ik de Meekrap nog 12 uur trekken. Haal het zakje Meekrap uit de pan en laat deze uitlekken en opdrogen. Het leuke is dat de meekrap vaker gebruikt kan worden, het bevat veel kleur. 

Nu komt het allerleukste gedeelte van het verfproces; het daadwerkelijk verven van de wol. Zorg ervoor dat de wol die je gaat verven door en door nat is, dat iedere vezel zich gevuld heeft met water. Dit zal ervoor zorgen dat de verf egaler wordt opgenomen. 

De eerste streng verfde ik in het verfbad, zoals ik hier net beschreven heb. Ik liet het een uurtje pruttelen op een heel laag vuurtje, wederom de temperatuur in de gaten houdend, want ik wilde een mooie koraaltint en geen bruintint. Ik liet de wol nog 12 uurtjes trekken en afkoelen in het verfbad. Daarna goed uitspoelen en voilà, een prachtige oranje / koraal achtige tint.


Het verfbad bevatte nog veel kleur, dus verfde ik nog een streng met het restbad. Na een uurtje zachtjes pruttelen werd ik ongeduldig (oh oh, ik ben altijd zo nieuwsgierig welke kleur het wordt) en haalde ik de streng uit het verfbad. En verliefd op deze kleur... Het werd een toffe zalmtint. Zo blij mee. 

Het restbad bevatte nog steeds kleur. Deze deed ik in een glazen fles en bewaar ik in de koelkast voor een ander verfbad. Lijkt me gaaf om te combineren met cochenille... maar dat voor de volgende keer!


- Dit bericht is opgesteld in samenwerking met het Wolhuis. De prachtige strengen Texelse schapenwol heb ik van hun gekregen. -