Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Fluitenkruid

Benodigdheden:
* Wol / katoen / linnen / zijde
* Aluin (10 % van het gewicht van het te verven materiaal)
* Pan
* Weegschaal
* Water
* Pollepel
* Bolzeef of vergiet
* Eucalan
* Grote bos vers geplukt Fluitenkruid (400 % van het gewicht van het te verven materiaal)
* IJzelsulfaat (5 % van het gewicht van het te verven materiaal)
* Glazen potjeDe bermen staan er vol mee.... Stevige groene stengels, tere witte bloemetjes, Fluitenkruid. Ik stapte met mijn kinderen op de bakfiets en plukte een enorme bos. 


Belangrijk is om je materiaal goed voor te bereiden.
Ik waste de wol in een handwarm sopje met Eucalan, om eventueel vuil of restjes lanoline uit te spoelen.
Om de kleur goed te laten pakken en kleurvast te maken, beitste ik de wol en de lappen ongebleekt katoen voor met aluin. Los de aluin op in een klein glazen potje met kokend water. Zo kun je goed zien of alle aluin in opgelost. Doe dit in een grote pan vol water, voeg het materiaal wat je wilt verven toe en zet dit op het vuur. Laat het voor ongeveer anderhalf uur zachtjes pruttelen. Let op dat het niet gaat koken, want dan heb je kans dat je wol hard word of gaat vervilten. 

De enorme bos Fluitenkruid knipte ik in kleinere stukjes, zodat het goed in een grote pan past. Ik wilde graag 2 strengen wol van 100 gram verven en wat katoen en plukte ruim een kilo  Fluitenkruid. Vul de pan af met water en zet de pan op het vuur. Laat het zachtjes pruttelen. Het Fluitenkruidsoepje liet ik ongeveer anderhalf uur pruttelen. Zeef het soepje en laat het verfbad afkoelen.


Nu begint het allerleukste gedeelte; het daadwerkelijk verven. Als je wol, katoen of ander materiaal niet nat is, laat het dan nog even weken in wat water. Zo neemt het beter de kleur op.
Leg de wol in het verfbad. Bij wol is het belangrijk dat het geleidelijk van temperatuur veranderd. Wol schrikt bij een te groot temperatuurverschil en zal dan hard worden. 
Direct zie je de wol intens geel worden. Wat blijft dit toch leuk om te zien!
Als de kleur naar je zin is, haal je je materiaal eruit en spoel je het uit, tot je geen kleurstof uit je materiaal ziet komen. Ook hierbij is het belangrijk om op de temperatuur te letten. 

Aan het restbad voegde ik ijzersulfaat opgelost in kokend water toe. Zo tof om te zien dat je kleur meteen veranderd. Ik voegde 1 streng wol opnieuw toe en een lapje katoen. En voilà, je gele streng verandert in een prachtige mosgroene streng. Net toveren toch?


De ongebleekte katoenen lappen zijn voorgebeitst met aluin, zoals hierboven beschreven. De gele kleur is van het Fluitenkruidbad. De groene kleur ontstond na het toevoegen van ijzersulfaat. De katoen stukjes op de klosjes zijn in dezelfde kleurbaden geverfd, alleen hebben deze stukjes katoen geen voorbeits gehad. Zo is het goed te zien, wat hierin de voorbeits doet.
De wolstrengen zijn beide voorgebeitst en hebben hetzelfde bad ondergaan als de katoenen lappen.