Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Cochenille

Cochenille, of te wel schildluisjes. Niet waar je meteen aan denkt bij natuurlijk verven... Maar al eeuwen geleden werd er in Mexico geverfd met cochenille, luizen die leven op cactussen. De schildluisjes zorgen voor een roze/rood of paarstint, afhankelijk van de zuurgraad. 


Benodigdheden:

Benodigdheden:
* Met aluin voorgebeitste wol (ik gebruikte een streng Texelse schapenwol Sokwol Puur en een streng Schelpengrijs. En van Lang Yarns uit de RAW collectie #13, 100 % Scheerwol Corriedale)
* Pan
* Weegschaal
* Water
* Pollepel
* Eucalan
* Cochenille, 3 gram
* Koffiefilter
* Restbad Meekrap
Ik begon met het wassen voorbeitsen van de wol, zoals beschreven in de blog over Meekrap. Ook zorg ik er altijd voor dat de strengen voor ze in het verfbad gaan, doordrenkt zijn van water. 

Voor het verfbad wreef ik 3 gram cochenille fijn. Dit deed ik in een pan met water en liet ik zo'n anderhalf uur op zacht vuur pruttelen. Daarna liet ik het verfbad afkoelen en heb ik het gefilterd met behulp van een koffiefilter.

De eerste streng die verfde was de Texelse Schapenwol, in de kleur Schelpengrijs. Ik was erg benieuwd wat de kleur zou doen op het grijze. Al snel zag ik dat de wol een prachtige paarstint werd. Na ongeveer een uurtje zachtjes op het vuur, vond ik de kleur intens genoeg en haalde ik het eruit. Het was nodig de wol meerdere malen uit te spoelen, want de kleur bloedde erg na. Ik hing het buiten op een wasrekje in de schaduw. Maar toen ik even niet oplette, verdween de schaduw en hing de streng in de volle brandende zon te drogen. Dit heeft de kleur niet ten goede gedaan en heeft op sommige plekken gezorgd voor een wat lichtere waas. Wijze les voor mezelf.... hang het niet in de zon... 


Voordat ik de tweede streng verfde, haalde ik ongeveer een liter restbad uit de pan, voor de derde streng. 
De tweede streng was ook een Texelse schapenwol, de Sokwol Puur. Deze verfde ik in het restbad en gaf een mooie suikerspinroze tint. 

De derde streng is uit de Lang Yarns RAW collectie. Een serie wol, speciaal om zelf te verven. Ik koos voor nummer 13, een zacht, dun draadje van 100 % scheerwol van de Corriedale schapen. 
Voor deze streng mengde ik een liter uit het restbad van de cochenille met een liter van het restbad meekrap, wat ik in de koelkast had bewaard. Het resultaat van dit verfbad is denk ik toch wel mijn favoriet! Ik hou van die mooie zachte pasteltinten. 


In het allereerste verfbad verfde ik 2 stroken katoen mee, een gebleekte katoen en een ongebleekte katoen. Beide heb ik niet voorgebeitst. Het resultaat doet me denken aan de roos die in onze tuin bloeit. Doordat ik de stroken niet heb voorgebeitst en niet heb geweekt van te voren, geeft het een niet egale tint, met een soort patroontje erop. Leuk om als strik voor een cadeautje te gebruiken. 


- De wol die ik in dit blogbericht heb gebruikt, heb ik gekregen van het Wolhuis in Rijssen  Het is verkrijgbaar in hun winkel en webshop. -