Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Botanical bundle dye

 

Een hele leuke manier van natuurlijk verven is het maken van een Bundle Dye. Door bladeren, bloemen en kruiden op stof te leggen en te stomen, creëer je botanische afdrukken. Het blijft iedere keer een verrassing hoe de afdruk zal worden als je het bundeltje openvouwt.
Ik zal jullie stap voor stap meenemen in het proces.

 

Benodigdheden:


- Een met aluin voorgebeitste lap katoen (ik gebruikte ongebleekte katoen van de Ikea)
- Diverse blaadjes en bloemen ( voor dit bundeltje gebruikte ik: berkeblad, vleugelnoot, ridderspoor, vrouwenmantel, pioenroos en gedroogde rozenknopjes)
- Elastiekjes
- Pan met stoommandje

 
Zo ga je te werk:

Spreid je natte lap katoen uit. Maak een mooie compositie met blaadjes en bloemen, op de helft van je lap katoen. Ik had hulp van mijn jongste zoontje. Samen hebben we eerst bladeren en bloemblaadjes verzameld en deze op de lap gelegd.


 
Vouw de lap dubbel. Vouw de lap nogmaals dubbel en rol het strak op. Bindt vast met de elastiekjes. Leg het bundeltje in een stoommandje in de pan en stoom het voor ongeveer anderhalf uur.

 

Haal het uit de pan. Laat het bundeltje nog een nachtje liggen, zodat de kleuren nog meer in de stof kunnen trekken.

 

Nu komt het allerleukste gedeelte: het uitrollen van het pakketje! En je verwonderen over de afdrukken die de blaadjes hebben achtergelaten. Schud de lap uit en spoel na. Laat de lap drogen op een rekje. Je zult zien dat sommige kleuren nog wat vervagen.
Je kunt de lap extra fixatie geven, door het in een badje met verdunde azijn te laten staan, of het heet te strijken.


Ik vind het steeds weer verrassend om te zien welke afdruk de blaadjes en bloemen achterlaten. De berkeblaadjes gaven een intens gele kleur. Ook hebben de strengen vleugelnoot een mooie afdruk gegeven. De pioenroosblaadjes, leken in eerste instantie intens roze, maar de kleur vervloog al snel. De ridderspoor zorg voor speelse blauwe vlekjes. En ook de Vrouwenmantelbloemen zorgen voor een mooie afdruk.Het lijkt me leuk om van de stof een toffe projectbag te naaien!