Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Boerenwormkruid


Benodigdheden:

* Wol ( ik gebruikte een streng Lang Yarns RAW #14, oa verkrijgbaar bij het Wolhuis)

* Aluin (15 % van het gewicht van het te verven materiaal, dus 15 gram in mijn geval)

* Pan

* Weegschaal

* Water

* Pollepel

* Bolzeef of vergiet

* Eucalan

* Grote bos vers geplukt Boerenwormkruid


Na een slaapdienst haalde ik mijn jongste op en fietsten we langs het kanaal. De berm stond vol met kleine gele knopjes, boerenwormkruid. We plukten een hele grote bos en namen deze mee naar huis. Thuis gingen we samen aan de slag en haalden we de gele knopjes van het groen af. 

De streng wol die ik gebruikte is uit de Lang Yarns RAW collectie. Een serie wol, speciaal om thuis te verven, gemaakt van mooie, pure grondstoffen, zoals scheerwol, yak en merino. Ideaal is dat de wol als streng geleverd wordt en je daarom snel aan de slag kan. Ik bereidde de wol op de gebruikelijke manier voor, met een wasbeurtje en een beitsbad. In eerdere blogberichten heb ik omschreven hoe je dit doet, zoals hier.

Voor het verfbad gebruikte ik alleen de knopjes van het Boerenwormkruid. Laat deze in een pan met ruim water, op een zacht vuurtje pruttelen, totdat je tevreden bent over de kleur. Ik liet het 2 uurtjes pruttelen en liet het verfbad daarna afkoelen. Zeef het verfbad. 

De (natte, verzadigd met water) streng wol liet ik voor een uurtje op een zacht vuurtje in het verfbad badderen. Daarna liet ik de streng in het verfbad afkoelen, voor een nog intensere kleur. Na goed naspoelen en drogen (oh, wat ben ik daar toch altijd ongeduldig bij....) is het tijd om de wol tot een mooie streng op te draaien. Ik vind dat altijd zo'n leuk moment, want in zo'n mooie opgedraaide streng ziet je wol er heel profi uit! 

Het verfbad leverde een koele geeltint op, mosterdgeelachtig met een groenige ondertoon. Ik vind dat natuurlijk verven zulke mooie, levendige kleuren oplevert. Iedere keer weer uniek! 


- Dit bericht is opgesteld in samenwerking met het Wolhuis -