Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Avocado


Verven met avocado is toch wel echt mijn favoriet! Het geeft zulke mooie warme, subtiele roze / peach tinten. 
Voor dit verfbad koos ik mooie garens van Lang Yarns. Ze hebben een speciale collectie ongeverfde garens om zelf thuis te verven, de RAW collectie. De wol is verkrijgbaar bij het Wolhuis in Rijssen.
De RAW#2 is een mix draad van 65% merinowol, 20 % zijde en 15 % yakwol. Een bijzonder garen, getwijnd, grijs van kleur en heerlijk zacht met een mooie glans. De RAW#3 is een 80 % merinowol met 20 % polyamide, een fijn zacht draadje, maar door de polyamide stevig genoeg voor sokken. Ik ben erg nieuwsgierig wat avocado doet op het grijzige garen!


Beide garens beitste ik voor met aluin, 15 % van het totale gewicht, volgende de methode die ik in eerdere berichten heb beschreven.

Voor het verfbad liet ik een handje vol gedroogde avocadopitten en een paar gedroogde avocadoschillen pruttelen op een laag vuurtje, gedurende een avondje. Ik draaide toen ik naar bed ging het vuur uit en liet de pitten en schillen nog een nachtje trekken. De volgende dag zeefde (door een bolzeef, waar ik een hydrofiele doek op leg) ik het verfbad, zodat alle stukjes eruit zijn.

Beide wolletjes kregen het verfbad tegelijk. En liet ik zachtjes pruttelen voor zo'n 2 uurtjes. Ik wilde graag een zacht, pastelachtig kleurtje en haalde daarom het garen uit het verfbad en liet het niet afkoelen in het verfbad (ook was ik iets te ongeduldig....was zo nieuwsgierig....)
De RAW#3 heeft een prachtig peachy kleurtje gekregen. En de RAW#2 is nog steeds grijs, maar met een hele mooie warme, perzikgloed. Mocht je alleen de RAW#2 verven, dan is de kleur misschien iets te subtiel, maar zo in combi met de andere vind ik het erg geslaagd!


- Dit bericht is in samenwerking met het Wolhuis gemaakt -