Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Avocado op stof

Benodigheden:

* wit katoenen kledingstuk
* 10 gedroogde avocadopitten
* grote emmer
* water
* sojamelk
* fornuis
* oude pan
* pollepel
*bolzeef

In mijn kledingkast had ik een oud wit bloesje hangen, die ik eigenlijk nooit droeg... Te wit... Jullie raden het al, al snel was dit bloesje niet wit meer....

Al tijden verzamel ik avocadopitten en schillen. Als we avocado eten spoel en boen ik de pitten en de schilletjes schoon, zodat er geen avocadogroen meer opzit. Ik laat ze drogen op een keukenpapiertje in de vensterbank. Als ze helemaal gedroogd zijn, bewaar ik ze in een pot in de schuur. Het bloesje beitste ik voor met sojamelk en water, in de verhouding 1 op 3. In een grote emmer deed ik sojamelk en water en liet ik het bloesje 24 uur weken. Daarna goed naspoelen. Het voorbeitsen is bij een avocadoverfbad niet persé nodig. Avocado's zitten vol tannine, die zorgen voor een goed hechting. Maar mijn ervaring is toch dat de kleur mooier en intenser wordt als je het voor beitst. Voor het verfbad gebruikte ik alleen de gedroogde pitten. De pitten zorgen voor een rozetint. De schilletjes geven een meer peachy, roze tint met een vleugje bruin. 
Ik wilde graag een intens kleurbad en gebruikte hiervoor 10 pitten. De pitten heb ik een avondje in een grote pan op laag vuur laten sudderen in een flinke hoeveelheid water. Belangrijk is dat het water niet kookt, maar zachtjes pruttelt. Een fijn, langzaam proces. Te snel en hard verwarmen zal zorgen voor een bruinere roze tint. Na het vuur uitgezet te hebben, heb ik de pitten nog een nachtje laten trekken.De volgende dag heb ik het verfbad gefilterd door het door een bolzeef te gieten. Je kunt, als je geen stukjes in je verfbad wilt, ook een hydrofiele doek in je zeef leggen.
Het verfbad is nu klaar voor gebruik.

Het bloesje liet ik vlak voor het verfbad nog even weken in water, zodat het door en door nat is. De verf pakt dan beter. Dompel het bloesje in het verfbad en laat op zacht vuur een paar uur pruttelen. Roer regelmatig even door met een pollepel. Draai het vuur uit en laat het bloesje nog een nachtje in het verfbad afkoelen. Spoel het bloesje uit tot het spoelwater helder is en laat drogen. Het verfbad kun je gerust nog een keertje gebruiken. Het zal zorgen voor een iets lichtere tint. 

Na het verven deed ik een interessante ontdekking. Het gebied onder de oksels heeft een veel intensere kleur gekregen dan de rest van het bloesje. Ondanks dat de stof gewassen was, heeft zweet voor een soort beits gezorgd, waardoor de kleur veel intenser is. Ik wist dat de ph-waarde invloed zou hebben, maar heb me dit niet gerealiseerd toen ik het ging verven. Grappig he? Ik vind het niet erg, want ik zal het bloesje vooral onder een truitje dragen.


Wat was het leuk weer eens met avocado te verven. Wat verrassend he, dat het zo'n mooie roze tint geeft? De kleuren die het geeft, zijn absoluut mijn favoriet! Dit smaakt naar meer en ik krijg meteen zin om mooie wolletjes te gaan verven met avocado!