Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Natuurlijk verven

Op deze pagina deel ik graag mijn ervaringen met natuurlijk verven. Het voelt magisch om met dingen die je in de natuur, tuin of keuken vindt te kunnen verven. Ik vind het heerlijk hiermee te experimenten. Ik blijf het wonderlijk vinden welke kleuren de natuur ons schenkt.... en hoe bijzonder is het dat bijvoorbeeld avocado zorgt voor de prachtigste roze en peachtinten en groene vleugelnootslierten voor een warme bruintint? En dat zelfs het soort pan waarin je verft invloed heeft?


Ik ben geen expert op dit gebied. Heb er geen opleiding of cursussen voor gevolgd. Ik lees erover en probeer... en dat wil ik graag met jullie delen. Hier zul je ook geen technische verhalen vinden. Op het internet is genoeg informatie te vinden. Over bijvoorbeeld het verschil tussen het verven van dierlijke materialen (bv wol of zijde) en plantaardige materialen (zoals bv linnen of katoen) en over het voorbeitsen van je materiaal.... Ik vind het boek "Botanical colour at your fingertips" en de website van Rebecca Desnos hier heel inspirerend voor.


Belangrijk te vermelden is dat ik voor het verven materialen gebruik die ik ook alleen maar voor het verven gebruik; oude pannen van de kringloop, pollepels, bolzeef, maatbekers... Ik gebruik deze materialen niet voor het bereiden van een maaltijd, omdat er toch restjes achterblijven en ik geen idee heb of dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid. 


Grappig is dat ik sinds ik het natuurlijk verven ontdekt heb met hele andere ogen naar dingen kijk.... Als ik door het bos wandel vraag ik me af welke kleuren bepaalde bladeren en bloemen zullen geven of bijvoorbeeld schors wat op de grond ligt. En avocadopitten en schillen gaan hier niet meer de prullenbak in, maar worden zorgvuldig schoongemaakt, gedroogd en bewaard!