Ge-woonjans
haken, DIY en natuurlijk verven

Chai Latte

Chai latte, één van mijn favoriete najaarsdrankjes. In India en Nepal dronk ik het veel; een mix van zwarte thee, kruiden, melk en vaak veel suiker. Chai Latte, of chai tea latte, zoals het in Nederland ook wel genoemd wordt, is in de meeste koffietentjes  te verkrijgen. En in de supermarkt is de thee in poedervorm te verkrijgen. Maar sinds ik ben gaan minderen met suiker, vind ik ze vaak aan de zoete kant. Ik ging op zoek naar een alternatief en ging zelf aan de slag met een gezonde variant.Benodigdheden Chai – theemix:


* 20 kardemompeulen

* 10 jeneverbessen

* 20 kruidnagels

* 10 steranijs

* 2 stokjes kaneel

* 25 gram losse zwarte thee, van goede kwaliteit

* glazen potje met deksel
Snij de kardemom, jeneverbessen, kruidnagel, steranijs en kaneelstokjes in stukjes. Meng ze met de zwarte thee. Bewaar in een afsluitbaar potje.Benodigheden Chai Latte

* Soja, haver of kokosmelk

* Chai theemix (zie recept hierboven)

* Ahorn siroop of honing

* Thee-ei of los theezakje

* Pannetje

* Melkopschuimer

* Kaneel

* Mooi kopje


Vul een thee-ei of een los theezakje met de chaimix. Schenk een mok vol melk in een pannetje. Ik gebruik graag sojamelk, omdat dit een mooi stevig schuimpje geeft.

Hang het gevulde thee-ei in het pannetje melk en verwarm dit op een zacht vuurtje voor ongeveer 10 minuutjes. Hoe langer je het laat trekken, hoe kruidiger je thee wordt.

Haal het thee-ei uit het pannetje. Zet het vuur uit. Klop je melk op, tot er een mooi schuimlaagje ontstaat. Ik doe dit altijd gewoon met de hand, met een speciale melkopschuimer. Maar een garde, staafmixer of een elektrische melkopschuimer werken ook goed.

Ik vind het lekker mijn Chai wel iets te zoeten en gebruik hier ahornsiroop of honing voor. Doe naar smaak een laagje in je kopje. Schenk hier de opgewarmde en opgeschuimde melk op. Strooi nog een beetje kaneel op je schuimlaagje en geniet van je verantwoorde kopje chai latte!- Het kopje en het bordje van de foto's zijn van Denby Pottery en het thee-ei en de theedoek van Bunzlau Castle. Deze heb ik gekregen van Clip Quality Brands -